Beleving langs je route? Daar zorgen deze reuzegrote stokkenmannen voor. Op de 4,2 km lange Stokkenmanroute kom je er zo een twaalftal tegen.
De Stokkenmanroute start aan het Bezoekersonthaal van Kattevennen-Genk. Dit is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Via originele wegwijzers - kleine stokkenmannen die met hun ogen de weg wijzen- bewandel je deze gezinsroute. Met behulp van het vertelboekje, het spelboekje en de app kom je het verhaal achter deze wonderlijke wezens te weten.
Elke stokkenman een eigen verhaal
Stokkenmannen? Ja, dat kan je wel letterlijk nemen. Het zijn boomstammen, grote en kleinere, die in elkaar gestoken een figuur vormen. Kattevennen wil met deze belevenisvolle route zijn mooiste plekjes in het bos met elkaar verbinden. En de stokkenmannen zijn de vertellers onderweg.
Met de app, het vertel- en spelboekje trek ik op pad, zeer benieuwd wat ik allemaal ga tegenkomen. Het begin is al veelbelovend want ik wandel onder een negen meter grote stokkenman door. Hij houdt mij trouwens goed in de gaten wanneer ik zijn wapenschild overteken in het spelboekje.
In dit boekje kan je trouwens alle wapenschilden van de stokkenmannen verzamelen en daarnaast krijg je er ook leuke wist-je-datjes bij.
De stokkenmannen bevinden zich op fijne afstanden van elkaar. Zo blijft de wandeling met de extra belevingen onderweg (houten paadje, een grote uitkijktoren (weliswaar nog in aanbouw), mooie heidevlaktes) best wel boeiend. Ook moet ik af en toe de boomkruinen afspeuren om een paar stokkenmannen te spotten want ze liggen niet allemaal zo maar in het zicht.
Elke stokkenman heeft een verhaal te vertellen: Giganticus bijvoorbeeld. Hij bevindt zich in een diepe rust of in stokkenmantaal, een ‘stokkenman-pauze-momentje’. En dat kan ik hier gerust letterlijk nemen. Want ik mag ongestoord op Giganticus zitten om even wat te drinken en te eten.
Mijn favorieten
Mijn persoonlijke favorieten? Dat zijn Roger, Cornet en Geneviève.
Roger verwelkomt mij op het houten paadje, redelijk in het begin van de route. Als Chief Ground Control houdt hij daar alles goed in de gaten. Perfect als je het mij vraagt want houten paadjes zijn echt mijn ding. Het is daarnaast ook gewoon super leuk om deze stokkenman al van ver te zien verschijnen.
Iets verder in het bos wacht Cornet mij op. Met zijn blauwe stokkenmanhoorn zorgt Cornet voor de veiligheid in het bos. Merkt hij enig gevaar op, dat blaast hij door zijn hoorn. De minihoorn aan zijn hoofd is speciaal voor de vogels van het Kattevennen-bos. Zij kunnen hiervan gebruik maken als ze eens heel hard willen fluiten. Maar ik ben er zeker van dat er ook heel wat kinderen de hoorns zullen uitproberen.
Geneviève is dan meer het zorgende type van de groep. Ze waakt over de jeneverbesstruiken die in de ruimte voor haar groeien. Wist je dat deze struiken uiterst zeldzaam zijn? In het wild zijn ze bijna zo goed als verdwenen. Klim daarom zeker eens op het trapje om een goed uitzicht te hebben over de struiken.
Picknicken bij Corpus
De Stokkenmanroute is een leuke wandeltocht voor jong én oud. Het is fijn om het bos en dan vooral het verhaal van de bomen via de stokkenmannen te leren kennen. Voor de route mag je al gauw twee uur uittrekken. Zeker als je bij elke stokkenman naar het verhaal luistert en de kleine opdrachten uitvoert.
De route eindigt voor mij echt op een top locatie; de mooie picknickplek Corpus. Het is een werk van nature artist Will Beckers. In een gezellige cocon, omgeven door groen en metaal voel je er je echt één met de natuur!
Start: Planetariumweg 19 - 3600 Genk
Vertelboekje, spelboekje en app zijn verkrijgbaar in het Bezoekersonthaal van Kattevennen.
Reactie plaatsen
Reacties