Verliefd op paarse heide? Dit zijn mijn 5 favoriete wandelroutes in Limburg

Verliefd op paarse heide? Dit zijn mijn 5 favoriete wandelroutes in Limburg

Uitgestrekte paarse velden die golven in de zachte wind, het geluid van zoemende bijen en de lucht gevuld met de geur van frisse dennennaalden. Augustus en september zijn de maanden waarin de natuur zich hier op haar allermooist laat zien – en jij kan erbij zijn!

Als je van wandelen houdt, is dit dé kans om te genieten van een prachtig stukje natuur. Limburg heeft een aantal geweldige wandelroutes waar je volop kan genieten van de paarse pracht. Dus trek je wandelschoenen aan, vul je drinkfles en vergeet je camera niet, want dit zijn mijn vijf favoriete heide-wandelroutes! En die wil je gewoon niet missen!

1. Thor Park - gele route

Vertrek vanaf het kerkhof van Waterschei in Genk en duik het prachtige natuurgebied 'Opglabbekerzavel' in. Al snel laat de gele route zien waarom dit één van mijn absolute favoriete wandelplekken is. Het contrast tussen de uitgestrekte paarse heide en de mijnterril op de achtergrond zorgt voor een indrukwekkend uitzicht.

Volg je de gele route volledig, dan wandel je 16 km door het veelzijdige Thor Park, waarbij je elk facet van dit unieke gebied verkent. Liever een kortere afstand? Dwaal dan rond op de talloze paadjes van de Opglabbekerzavel. Bijna allemaal leiden ze je langs schitterende stukken bloeiende heide. En nog een gouden tip: kom tijdens het gouden uurtje. De combinatie van het licht en de paarse heide is dan werkelijk te mooi.

Vertrek: Opglabbekerzavel 7, 3600 Genk (je kan ook parkeren op de grote parking van KRC-Genk en daar het wandelgebied instappen)

2. Schemmersberg - Genk

Op zoek naar een wandelgebied met een indrukwekkende zandduin? Dan moet je zeker de Schemmersberg bezoeken. Dit gebied biedt drie wandelroutes van 3, 4 en 6,5 kilometer. Je start je avontuur vanaf de kleine parkeerplaats bij de lokale schutterij aan het einde van de Wetzandstraat. Let op: het laatste deel van de route naar de parkeerplaats is onverhard.

Elke route in dit stukje natuur in Genk begint en eindigt met een passage door het heidelandschap. Wat dit gebied extra aantrekkelijk maakt, is dat Schemmersberg relatief onbekend is, waardoor het er rustiger is dan andere populaire wandelbestemmingen. Tijdens mijn wandelingen in de bloeiperiode van de paarse heide kwam ik vaak niemand tegen.

Vertrek: Wetzandstraat 59, 3600 Genk


3. De Teut - Zonhoven

Direct aansluitend aan de Schemmersberg vind je het wandelgebied van de Teut. Dit gebied biedt verschillende startpunten voor gevarieerde wandelroutes die je langs zandgronden, door bossen, over uitgestrekte vlaktes en natuurlijk door prachtige heidevelden leiden.

Vanaf deze startlocatie kan je kiezen uit twee wandelroutes, beide rond de 4 kilometer lang. Als je optimaal van de heide wilt genieten, is de blauwe lus de beste keuze. Dit gebied biedt ook een losloopgebied voor honden bij de parkeerplaats, ideaal om je viervoeter even lekker te laten rondrennen voordat je aan je wandeling begint. Althans, dat vind ik altijd een fijne manier om te beginnen!

Vertrek: Donderslagseweg 32, 3520 Zonhoven

4. Mechelse Heide - gele route

Wanneer je aan paarse heide denkt, komt de Mechelse Heide vaak als eerste in je op. Dit uitgestrekte heidegebied, één van de grootste in Vlaanderen, is een topbestemming voor wandelaars. Het is dan ook geen verrassing dat je hier zelden alleen wandelt – de natuur trekt veel bezoekers die willen genieten van de prachtige vergezichten.

De Mechelse Heide is een veelzijdig wandelparadijs. Je kan door bossen trekken, langs verlaten groeves dwalen en genieten van de diverse heidelandschappen. De gele route, van 5 km, laat je de paarse heide op zijn best beleven.

Vertrek: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

5. De Heuvelse Heide - Lommel

De Heuvelse Heide in Nationaal Park Bosland is een verborgen parel waar je geniet van een mix van zandgronden, heide en naaldbossen. Start je wandeling aan de haven in Lommel, waar je direct wordt getrakteerd op een geurend dennenbos en daarna langs het kanaal het heidegebied in wandelt. De zandpaden leiden je langs vennen en bloeiende heide.

Bij de waterplas, ontstaan door oude zandontginningen, is het uitzicht adembenemend – zeker als je het wandelpad langs het water volgt, dat je even in tropische sferen brengt. De oranje route van 7 km is absoluut een aanrader voor wie van natuur smullen wil. Dit gebied bewijst dat je niet ver hoeft te gaan om bijzondere plekken te ontdekken.

Vertrek: Jachthaven De Meerpaal, Kolonie 69 , 3920 Lommel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.